Pleisterwerk

Eén van de meest basale materialen die in een ziekenhuis worden gebruikt zijn pleisters. Een pleister dekt een wond af, beschermt en geeft in geval van kinderen vaak ook troost. De pleister is een tijdelijke huid en dit komt terug in de huidskleur. De kunstenaars Ivo van den Baar en Nicole Driessens gaan een beeld maken van allerlei hulpmiddelen die in het ziekenhuis voorkomen. Het wordt een omvangrijk 3 dimensionale sculptuur in de ruimte. Hulpmiddelen zijn er om het genezingsproces te ondersteunen of om de handicap te verlichten. Denk hierbij aan rolstoelen, krukken, protheses maar ook slangen, beugels of bakjes. Het beeld wordt in de vorm van een stapeling opgebouwd en aan elkaar gemonteerd met pvc pijpen en tyraps en uiteindelijk volledig voorzien van een huid van pleisters. Het beeld wordt ingesmeerd met een kunsthars om het te fixeren en sterk te maken. De pleister – harslaag wordt de uiteindelijke huid van het kunstwerk.

Om dit beeld te maken is er veel hulp nodig. De kunstenaars gaan de patiënten op de dialyse afdeling vragen om mee te helpen met het aanbrengen van de pleisters op de onderdelen. Ook worden de patiënten van revalidatiecentrum Tolbrug gevraag om mee te doen. De naar schatting honderden onderdeeltjes van het beeld zullen het basismateriaal vormen voor de uiteindelijke sculptuur die de kunstenaars daarmee gaan samenstellen. De kunstenaars zullen dagelijks contactmomenten hebben met de patiënten om hen op weg te helpen en steeds weer te voorzien van nieuw materiaal. Afhankelijk van de door de kunstcommissie aangewezen locatie kan de maat en de vorm van deze sculptuur bedacht en aangepast worden aan de uiteindelijke plek.

Dit kunstwerk is tot stand gekomen In opdracht van de kunstcommissie van het eroen Bosch Ziekenhuis, gefinancierd door de BBKR Tilburg en sponsoring door Vegro Nederland en BSN Medical. Het werk is eigendom van het JBZ.